2008. január 5., szombat

Hordós savanyúság

Azoknak akik szeretik a finom házi savanyúságot, de nem szeretnek vele sokat vesződni

Először is kell egy nagy, jól záródó műanyag edény. (pl. cefréshordó, ez remekül lezárható)

Akkor szoktam elkezdeni, amikor már elérhető áron kapok apró uborkákat, Ehhez veszek még kicsi hagymákat, paprikát, csípőset is aki szereti, karfiolt rózsáira szedve, de mehet bele bármi amit szeret a család. Én szoktam bele tenni káposztát is cikkekre vágva.
Jól kimosom a hordót, kaprot és tormát teszek az aljára, szórók rá borsot, pár szem borókabogyót, néhány babérlevelet, koriandert, mustármagot.
A hozzávalókat jól megmosom hideg vízben, belepakolom a hordóba és a következő lével öntöm fel.

2 liter hidegvíz
20 dkg cukor
5 dkg só
2 dl 20 %-os ecet
1 kiskanál szalicil
1 kiskanál borkénpor

Ezeket jól összekeverem, (nem kell megijedni, ha a szalicil kicsit csomós marad, lesz ideje szétolvadni) és ráöntöm a zöldségekre, majd becsukom a hordót.

Ha a nyár folyamán szembe jön a piacon savanyítani való bátran meg lehet venni és utólag beletenni. Ősszel lehet még hozzárakni zöld paradicsomot, kis dinnyét stb. Természetesen a lé mennyisége a hordó nagyságától függ. Egy 20 literes hordóhoz kb. háromszoros mennyiség kell, de lehet pótolni. Arra az egyre kell vigyázni, hogy a hozzávalók valamivel le legyenek szorítva a lé alá. Én úgy oldottam meg, hogy vettem egy műanyag rácsot, olyat amilyet a mosogatók aljára tettek régen, ezt jól lefertőtlenítettem és ezt raktam a tetejére, meg egy befőttes üvegbe levet, hogy legyen ami ott is tartja.

Nincsenek megjegyzések: